TOS training via samenwerkingsverband Passend onderwijs Dordrecht

Wil je beter TOS herkenen?

We kennen allemaal wel een leerling met dyslexie, ADHD of autisme. Maar wist je dat een taalontwikkelingsstoornis (TOS) veel vaker voorkomt?

De cijfers liegen er niet om. Dit zijn de percentages hoe vaak TOS, ADHD, Autisme en Dyslexie voorkomen.
● TOS:  7%
● ADHD: 5%
● Autisme 1%
● Dyslexie: 3 tot 10%  (afhankelijk van de definitie)

TOS staat aan kop en mag dus helaas met recht een onzichtbare handicap genoemd worden.

Het samenwerkingsverband Passend onderwijs Dordrecht heeft om de kennis van de leerkrachten uit Dordrecht te vergroten onze online training Taalontwikkeling & TOS ingekocht.

groeienmetspelling-chantal

Gelijke kansen in Dordrecht

In Dordrecht zetten we ons in voor de gelijke kansen van kinderen. We willen namelijk voorkomen dat er een te grote onderwijsachterstand komt. Deze achterstand kan beperkt worden door actief kinderen te helpen met taal.  

Taal is namelijk de basis voor de toekomst!

De gevolgen van taalproblemen zijn merkbaar op alle fronten. Denk hierbij aan:

  • gedrag (boos/frustratie of stil/teruggetrokken),
  • de kansen om onderwijs te volgen,
  • sociaal emotioneel (hoe lig je in de groep en hoe voel je je over jezelf)
  • en uiteindelijk de deelname in de maatschappij (werk vinden).

Jij kan als professional met behulp van de online TOS training kinderen met taalproblemen eerder signaleren én helpen.

Help kinderen in Dordrecht

Wij bieden laagdrempelige online trainingen aan voor onderwijsprofessionals, ouders en leerlingen zelf.

  • Je kunt leerlingen met mogelijke taalproblemen eerder signaleren.
  • Je mist minder of geen leerlingen meer die problemen hebben met de taal. (In iedere klas van 30 leerlingen zitten ongeveer 2 leerlingen met een TOS…)
  • Je weet hoe je jouw leerlingen met taalproblemen kunt ondersteunen.
  • Je bouwt mee aan een stevige taalbasis voor de toekomst!

Wil jij meehelpen?

Bedenk hoeveel kinderen wij samen kunnen signaleren en ondersteunen! 

Via het samenwerkingsverband passend Onderwijs Dordrecht kun je de online training volgen. 

Jij bepaalt wanneer en waar je de online training Taalontwikkeling & TOS volgt. 

Het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Dordrecht en het Innovatiefonds Smartcity Dordrecht steunen onze initiatieven om te strijden voor een goede taalbasis van de leerlingen uit Dordrecht!

 


 

Actie Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Dordrecht

Het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Dordrecht biedt aan één leerkracht per school de online training Taalontwikkeling & TOS voor leerkrachten gratis aan!

In de maand januari 2021 kan iedere school uit Dordrecht één leerkracht aanmelden bij het samenwerkingsverband voor de online training Taalontwikkeling & TOS voor leerkrachten. 

Hier kun je je aanmelden voor deze online training onder vermelding van je naam, je emailadres, de naam van de school waar je werkt en de groep waar je voor staat.

Van februari 2021 tot en met april 2021 heb je de tijd om de training Taalontwikkeling & TOS leerkrachten online te volgen. De training bestaat uit 3 lessen van ongeveer een uur.

Heeft jouw school al 1 leerkracht opgegeven, maar willen meerdere leerkrachten de training volgen? Dat kan! 

Je kunt je inschrijven via deze link. Gebruik bij inschrijving de kortingscode SWVDordrecht. Je betaalt dan geen 97 euro maar 75 euro voor de training taalontwikkeling en TOS!

Heb je nog vragen? ik hoor het graag via chantal@groeischool.nl

Wie zijn wij?

Wij zijn een team van 5 logopedisten van Logomedia logopediepraktijk uit Dordrecht. In 2020 zijn wij een online platform de Groeischool gestart. Hieronder vallen de programma’s Groeien met Taal en Groeien met Spelling. 

We merkten namelijk dat er steeds meer vraag was naar kennis op het gebied van taal door onderwijsprofessionals, maar ook door ouders. Daarnaast kregen wij regelmatig de vraag of er mogelijkheden waren voor online instructie en oefening. 

Met onze online trainingen hopen we aan deze vraag te kunnen voldoen op een laagdrempelige manier. Wij willen graag ons steentje bijdragen aan het vermijden en/of terugdringen van achterstanden op het gebied van taal, lezen en spelling en op deze manier bij te dragen aan een beter toekomstperspectief.

We staan nog maar aan het begin en kunnen niet wachten om al onze projecten te delen!

Deze cursisten gingen jou voor!

Dank je wel Chantal voor deze mooie online training. Ik heb geen haar op mijn hoofd die er aan twijfelt of ik er goed aan heb gedaan om hieraan deel te nemen. Je rustige manier van het overbrengen van de informatie voelt heel goed aan. de hoeveelheid en informatie is super. De readers zien er duidelijk uit, De flyers zijn nuttig...in één woord...GEWELDIG ! Nogmaals dank je wel, Rianne.
Rianne Jansen-Koenen
Leerkracht
Een hele waardevolle training! Je maakt je teksten visueel, wat het nog duidelijker maakt. Ook fijn om alles nog eens terug te kunnen lezen. En wat mij erg aansprak, naast alle informatie die je deelt, is jouw rustige spreektempo! Heel verhelderend allemaal.
Sita Dechesne
Leerkracht
Als logopediste heb ik deze online training gevolgd om zo te weten, wat mijn collega-leerkrachten wat betreft kennis rondom TOS zouden opdoen middels deze training. Mijn complimenten voor het geven van een goed beeld van TOS in een prettig vormgegeven cursus. Zo bezitten we op onze school dezelfde basiskennis en kan dit niet alleen ten goede komen aan de kinderen met een TOS, maar ook de communicatie optimaliseren voor de andere kinderen in de klas
Ryan Crijns
Logopedist
Ik ben geen leerkracht, maar ik vond de cursus veel duidelijkheid geven over de signalen van een TOS. Het is belangrijk dat leerkrachten hier voldoende informatie over hebben, zodat zij de signalen in een vroeg stadium kunnen opmerken en weten hoe zij hiermee kunnen omgaan in de klas. Met deze cursus is dat volgens mij gelukt
Logopedist
"Het was fijn om deze training te volgen. Het kon op mijn eigen tempo en vooral je manier van vertellen was erg prettig. De praktische informatie en brochures zijn erg bruikbaar. "
Mandy Stollman,
Leerkracht
" Super interessante training! Veel praktische tips. Mooie overzichtelijke readers! Prettige stem om naar te luisteren. Heel veel dank, Chantal! "
Claudia Nolte
Leerkracht
De cursus was heel erg leuk, interessant en leerzaam.
Leerkracht groep 4